Budite maksimalno oprezni u sledećoj situaciji

 • Prodavac nudi nerealno povoljno vredan predmet,
 • Traži uplatu celog ili manjeg iznosa unapred i mimo tekućeg računa u banci,
 • Izbegava susret

Saveti za bezbednu trgovinu na Internetu

 • Izbegavajte zaključenje poslova sa ljudima koji bez razloga izbegavaju ili odbijaju da se sa vama lično vide ili koji izbegavaju da Vam saopšte ime i prezime. Slušajte svoj instinkt. Pre nego što od nekog nešto kupite, dobro se raspitajte o onome šta kupujete i, ako je moguće, o onome od koga kupujete. Proverite da li je proizvod originalan. Poslujte lokalno, sa ljudima koje možete lično da sretnete (ovo je najsigurniji način poslovanja, međutim nekada nije sasvim moguć).
 • Izbegavajte trgovinu sa korisnicima koji ne odgovaraju na kp poruke. Ako dođe do prevare, kp poruke mogu biti jedan od ključnih dokaza.
 • Izbegavajte kontakt sa stranim licima koja Vas kontaktiraju iz inostranstva (van bivše YU). KupujemProdajem je orjentisan ka Srbiji (i eventulano ostalim bivšim YU republikama). Izbegavajte poslove sa ponuđačima koji koriste engleski jezik kao način sporazumevanja, posebno ukoliko kao svoje prebivalište deklarišu neko za njih krajnje neuobičajeno mesto na teritoriji Republike Srbije (iz našeg iskustva, najčešće je to Ada, jer je prvo na listi, ali ne treba se ograničavati samo na pomenuto).
 • Izbegavajte kontakt sa licima koja pozivaju na dalju komunikaciju preko e-maila. Neki od indikatora da je reč o prevarantu su: neformalan uvodni deo poruke (prim. Ćao ili Hi), najčešće nepoznat domen e-mail adrese (prim. [email protected]), ili nesvakidašnje korisničko ime (prim. Amber).
 • Ne uplaćujte novac licima u inostranstvu preko Western Union-a ili drugih organizacija za prenos novca. Oni koji to od Vas traže, najčešće su prevaranti. Često kao odredište transakcije navode Nigeriju, ali mogu biti u pitanju i druge države, poput Rumunije, Ukrajine, Holandije, Španije, Italije, Velike Britanije. Ne odajte takvim licima broj Vašeg bankovnog računa, ni ostale lične podatke. Obratite pažnju da Vam iz inostranstva neko može poslati lažni ček.
 • Ako je ponuda suviše dobra da bi bila istinita onda budite posebno oprezni jer najverovatnije nije istinita.
 • Ukoliko primite e-mail sa adrese [email protected] ili neke druge nalik toj, u kojem se traže bilo kakvi podaci o Vašem KP nalogu, nemojte odgovarati. Mi Vam nikada nećemo tražiti da nam šaljete osetljive podatke putem maila, a sve e-mail poruke šaljemo isključivo sa adresa koje se završavaju sa @kupujemprodajem.com
 • Prijavite sumnjive situacije i tako pomozite drugima.

Primeri prijavljenih slučajeva prevare:

 1. Prodavac (prevarant) predlaže kupcu razmenu mobilnih telefona. Kao garanciju traži od kupca da kada kupac primi njegov paket sa mobilnim telefonom plati kurirskoj službi 50 evra za taj vrednosni paket, iako na primer vrednost telefona daleko prevazilazi tu sumu. Prodavac radi sticanja poverenja kod kupca u isto vreme predlaže kupcu da i on to isto uradi, da pošalje vrednosni paket sa mobilnim telefonom i isto traži isplatu od 50 evra prilikom isporuke. Na taj način se kreira poverenje koje prethodi prevari. Prodavac pošalje prvi paket i kada kupac plati okupninu, preuzme paket, otpakuje ga i onda shvata da u njemu nema ništa. Platio je paket 50 evra (što ide prodavcu odnosno prevarantu) i poštarinu, a dobio je prazan paket. Sve vreme se prodavac kupcu nijednom nije predstavio ili odgovorio na telefonski poziv.
 2. Prodavac (prevarant), nema oglas, ali pretražuje sajt i kontaktira oglašivača koji kupuje nešto. Predstavlja se pravim imenom i prezimenom, naravno poseduje predmet koji kupcu treba i to po ceni koja je znatno manja od realne. On šalje predmet ("upravo ide u poštu"), a žrtva samo treba da mu pošalje pare preko pošte. Predmet kupcu nikad ne šalje, ali zato prispeli novac podiže u pošti uz uredno legitimisanje. Pošto se prevarant zadovoljava sitnim iznosom računa, neće biti interesantan istražnim organima.
 3. Nedavno registrovan prodavac bez ocena, ili sa par pozitivnih ocena dobijenih u kratkom vremenskom roku,  nudi jeftino telefon, markiranu garderobu, laptop ili računarsku komponentu (oglas je obično bez slike ili je slika skinuta sa Interneta) i traži uplatu male kapare postnetom. Kupljeni predmet posle nikada ne šalje. Ovakvi slučajevi su se dešavali u slučaju jednog prodavca sa više naloga iz Raške i/ili Novog Pazara.
 4. Dešava se da prevarant, koji navodno kupuje predmet, traži prvo slike Vaših ličnih dokumenata, a kada mu pošaljete on se više ne javlja! Posle toga daje oglase i traži uplatu pre slanja paketa, a kao "garanciju" šalje slike navodno svojih, tj. tuđih dokumenata!
 5. Ako dobijete e-mail, SMS ili kp poruku od visokog zvaničnika neke afričke države, (obično je reč o nigerijskom princu ili princezi) koji traži podatke sa Vaše platne kartice, znajte da se radi o prevari. Obično su u nevolji i hitno im je potreban Vaš broj računa kako bi na njega prebacili pozamašnu svotu novca. Za uslugu garantuju novčanu nagradu.
NBS - Kursna lista   NBS - 13.06.2022.
kup sred prod
117,07 117,42 117,77